Troubskem cesta nevede!

MF Dnes, 07.02.2005, Brno - str. 03, ŠTEFAN FRIČA

Občanské sdružení nechce obří křižovatku, která bude za jejich domy

To, co se v Troubsku a Bosonohách chystá, je největší křižovatka v České republice, která Jihozápadní tangentou propojí čtyři dálnice: D 1, R 43, R 52 a D 2 vedoucí od Svitav, Prahy, Olomouce, Vídně a Bratislavy.

Obce Troubsko, Brno-Bosonohy a Ostopovice, kde bydlí celkem zhruba 5400 obyvatel, jsou zatíženy provozem dálnice D1 více než 30 let. Ředitelství silnic a dálnic nedokázalo ve zmíněných obcích nikdy dostat hluk a imise prachu do zákonem stanovených mezí a je tak již mnoho let trvale poškozováno zdraví obyvatel

.

Dokumentace k posouzení vlivů staveb na životní prostředí v Troubsku jsou žalostné úrovně. Nejsou zpracovány ve variantách. Jsou protkány nebezpečnými zjednodušeními. V trase Hitlerovy dálnice stavět nelze. Náklady na ochranu zdraví obyvatel by přesáhly rozumně zdůvodnitelnou mez. Ani výhledově není možné počítat s budoucím zvýšením kapacity křižovatky. Hustě osídlené předměstí Brna takovému zadání nevyhovuje.

K závěru, že lokalita v Troubsku je nevhodná pro stavbu dálniční křižovatky, dospěl patrně v roce 1997 i okresní úřad. Jinak si nelze vysvětlit, že tento úřad nevznesl námitku při projednávání územního plánu v Troubsku a v lokalitě Za kostelem povolil výstavbu 150 rodinných domů. To je v těsné blízkosti plánované křižovatky dálnic. Ani Ředitelství silnic a dálnic, okresní hygienik, ani orgány životního prostředí nevznesly námitky. Buď tedy musely tyto instituce počítat s tím, že dálniční křižovatka nebude, nebo počítaly s tím, že dokáží zdraví obyvatel před vlivem hluku a smogu z dálnic ochránit. To samozřejmě lze, například výstavbou tubusu.

Ke zdržení výstavby R 43 v úseku Kuřim - dálnice D 1 došlo tedy ze dvou možných příčin. Buď proto, že Ředitelství silnic a dálnic nedokázalo včas říci: "Je prakticky nemožné ochránit zdraví obyvatel Troubska a Bosonoh. Tudy cesta nevede!" a nehledalo včas jinou vhodnou trasu. Nebo prostě proto, že prozatím připravilo ředitelství natolik nekvalitní podklady, že by došlo k ohrožení zdraví obyvatel dotčených obcí.

Autor je předsedou občanského sdružení Za ochranu kvality bydlení a životního prostředí v Troubsku