Pomůže, ale jen tranzitní dopravě

MF Dnes, 04.02.2005, Brno - str. 03, Martin Plotěný

Názory těch, kteří nepřipouštějí jinou možnost trasy dálnice než přes Bystrc a ještě to odůvodní takovými argumenty jako: je nejlevnější, tramvaje budou hlučnější než dálnice, trasa přes Bystrc je již schválena, mě přesvědčují o naprosté nezúčastněnosti těchto lidí.

Nemohu pochopit, jak někdo může označit jako nejvhodnější variantu tu, kde má dálnice, která se má stát součástí transevropské sítě a která bude z největší části používána pro vnitrostátní a mezinárodní tranzit, přetnout jednu z nejklidnějších a nejčistších obytných městských částí, kde se zároveň nachází největší a nejhezčí rekreační oblast města. Nevěřím, že pomůže situaci ve městě. Je jasné, že pomůže jen tranzitní dopravě a ta přece nemusí vést přes sídliště!

Za podobně nefér považuji nejpoužívanější argument zastánců: varianta je nejlevnější. V dnešní době, kdy se rozhazují peníze daňových poplatníků třeba kvůli chybám úředníků, se najednou odsoudí tisíce lidí k horším životním podmínkám pro větší pohodlí jiných - protože to je levnější? Morální uvědomělost našich obecních činitelů, zástupců a spoluobčanů je nízká. Nepopírám, že stavba dálnice je důležitá a nutná, a to co v nejkratším možném termínu, ale jde o velký zásah do životů velkého počtu lidí, a proto se situace přece nesmí řešit ve prospěch jedné strany na úkor té druhé, ale ve prospěch všech!