p R43

Hitlerova trasa nesplňuje normy

MF Dnes, 04.02.2005 Brno - str. 03, Hana Loupová, Rozdrojovice

Ministerstvo životního prostředí ve vyjádření k variantě R 43 v trase Hitlerovy dálnice uvádí: "Upozorňujeme, že níže uvedené záměry jsou v těsném kontaktu nebo ve střetu se zvláště chráněnými územími, navrženými ptačími oblastmi a evropsky významnými lokalitami. Doporučujeme proto vyhnout se těmto oblastem: R 43 - varianta vedoucí kolem přehrady zasahuje nebo je v těsném kontaktu s některými zvláště chráněnými územími (přírodní památky, přírodní rezervace) a navrženými evropsky významnými lokalitami (Bosonožský hájek, Brno-Kohoutovice, Malhostovická pecka, Drásovský kopeček a Zlobice)."

Na dokreslení uvádím, že zmíněné lokality jsou navrženy do evropsky chráněné soustavy Natura 2000. EU přísně sleduje ochranu takových lokalit a případné poškození trestá finančními postihy. Zdravý rozum napovídá, že není vhodné vést komunikaci (navrženou do celoevropské sítě TEN) v těsné blízkosti chráněných přírodních lokalit.

K argumentaci pana Kolíbala: Je dobré si uvědomit, že Hitlerova dálnice byla projektována před šedesáti lety. Dnešní normy a parametry dálnic jsou jiné a původní projekt je zcela jistě nesplňuje. V tomto ohledu varianta bystrckou trasou nesplňuje české ani evropské normy.