Starosta obchází lidi s peticí


Uchazeč o senátorské křeslo vyrazil do boje se špatnými silnicemi

Vísky - Deset tisíc podpisů nespokojenců se špatným stavem silnic si dal za úkol sehnat starosta obce Vísky na Letovicku Stanislav Kamba.

Sestavil petici, kterou hodlá předat nově zvoleným krajským zastupitelům i novému hejtmanovi po krajských volbách. Petice je má upozornit na to, že projet autem po některých silnicích na Blanensku je kvůli dírám a drolícímu se povrchu téměř sebevražda.

"Nedávno jsem byl projetím nečekaného výmolu u Lomnice vyburcován k tomu, abych se i já snažil nějak situaci řešit. Měl jsem totiž opravdu problém udržet se na silnici," popsal Kamba. Podle něj je situace obdobná i kolem Letovic, Boskovic nebo na Tišnovsku. Dvakrát už musel měnit i čelní sklo na svém voze. "Byl jsem na řadě jednání, všichni o tom vědí, že silnice jsou špatné, ale priority jsou vždy jinde. Nejdřív jsou na řadě povodně, pak brněnské letiště, takže silnice se neřeší. Okres Blansko je přitom na tom jednoznačně v kraji nejhůř.

Kamba bude kandidovat v letošních senátních volbách. Tvrdí sice, že volební kampaň ještě nezahájil, ale na druhou stranu nepopírá, že petice má s jeho kandidaturou cosi společného. "Jakmile budu objíždět obce a města, budu zároveň sbírat podpisy," vysvětlil.

Na petičních arších se už hromadí první podpisy. "Podepsala jsem proto, že se mi nelíbí, že se opravují hlavní tahy mezi velkými městy a na vesnice se zapomíná. Přitom tady jsou lidé víc odkázáni na auta, ten kdo auto nemá, zase musí jezdit autobusy," řekla například Šárka Vondálová z Vísek.

Petice požaduje, aby krajský úřad okamžitě opravil všechny poškozené silnice druhé a třetí třídy severně od Brna. Rovněž vyzývá k opravě komunikací první třídy Brno-Svitavy, Hodonín-Sebranice a silnice číslo 150 Sebranice-Protivanov a k výstavbě kruhových křižovatek Bořitov-Černá Hora, Letovice-náměstí, Lipůvka-Blansko a Boskovice u Slávie. Kromě toho signatáři chtějí urychlit výstavbu rychlostní komunikace R43 a zahájení přípravy jejího obchvatu Brna takzvanou Boskovickou brázdou, tedy kolem Veverské Bítýšky.

Podle ředitele Jihomoravské správy a údržby silnic Jana Zouhara je podobných intervencí na úřady hodně a od petice si neslibuje nějaký větší efekt. Na opravy silnic chybí peníze a vše prodražilo také zvýšení daně z přidané hodnoty na stavební práce. "Mohu potvrdit, že silnice na Blanensku jsou skutečně ve velmi špatném stavu. Některé jsou jen tak pro formanské potahy, je tam řada silnic bez pevných podkladů. Velké zátěže a nárůst intenzity dopravy mají podíl na tom, že se cesty začaly rozpadat. Přesto na Blanensku investujeme více než jinde v kraji. Začínáme však od nejdůležitějších míst," sdělil Zouhar. V současnosti se na Blanensku opravují čtyři silnice: úsek Olomučany-Rudice, příjezd od Lipůvky a Šebrova do Blanska, staví se nový úsek silnic Boskovice-Mladkov a Blansko-Ráječko.

Iva Šebková