Ekologové přehradili budoucí trasu plánované silnice R43


Brno - V místě, které má podle jedné z variant padnout za oběť plánované rychlostní komunikaci R43, protestovali o víkendu aktivisté. Zablokovali prostor nedaleko brněnského přístaviště, kde by jednou mohly projíždět tisíce aut a kamionů, pomocí obrázků a transparentů. Za oba víkendové dny nasbírali asi pět stovek podpisů volajících po odklonění R43 z území Brna. Pod svou výzvou tak již mají 32 tisíc podpisů - to je více, než stačilo k vyvolání místního referenda o přesunu brněnského nádraží. Akci připravili aktivisté z občanského sdružení Občané Brna proti stavbě R43 v trase Kuřim - Troubsko a uskupení Ochránci přírody a krajiny v okolí Brněnské přehrady.

Podle Jany Pálkové z občanského sdružení by stavba R43 v bystrcké variantě výrazně zhoršila životní prostředí v této části města a přitížila by celému Brnu. "Stále je lidem opakováno, že má jít o regionální komunikaci, která odlehčí centru města. Podle posledních informací ale komunikace patří do mezinárodní evropské sítě tranzitní dopravy (TEN)," tvrdí Pálková.

Komunikace zahrnuté do sítě TEN by však podle Pálkové vůbec neměly procházet přes města. "Je třeba vypracovat trasu pro obchvat, který by město míjel," míní Pálková, podle které žádná z dosud známých variant tento požadavek nesplňuje. Ačkoliv protesty proti bystrcké trase R43 se množí, minulý týden ji například podpořila rada nedalekého Komína. "Možná se snaží uchránit svoje území, ale myslím, že mají neúplné informace," řekla aktivistka.

Aktivisté nabídli kolemjdoucím také možnost vyjádřit se ke stavbě třeba barvami, štětcem či tužkou. Na provazy natažené mezi stromy pak věšeli jejich výtvory. Někteří této možnosti využili, jiní se k protestní akci postavili zcela odlišně. "Ale my tu dálnici chceme," zakřičela například v sobotu dvojice mladíků z jedoucího automobilu.

Jan Tomandl