Odpůrci R43 to nezabalí: napsali dopis ministrovi


Brno - Otevřený dopis ministrovi dopravy Milanu Šimonovskému poslalo v těchto dnech občanské sdružení, které protestuje proti plánované výstavbě rychlostní silnice R43 přes brněnskou čtvrť Bystrc.

Autoři tvrdí, že hustě obydleným územím povede dálnice mezinárodního významu, neboť R43 byla nedávno zařazena do evropské dálniční sítě. Přitom dálnice podle evropských předpisů nemají procházet městkou zástavbou.

"Naší hlavní snahou je, aby byla zpracována a posouzena varianta Boskovické brázdy. Je to obchvatová trasa, která míjí Brno a současně je v nejmenší vzdálenosti od města," uvedla aktivistka Jana Pálková.

Šéf občanského sdružení Petr Firbas v otevřeném dopise tvrdí, že cena R43 Boskovickou brázdou by byla "pravděpodobně nižší než cena zbytečně tunelované Bystrcké varianty, kterou Ředitelství silnic a dálnic oficiálně ocenilo na 10,1 miliardy korun".

I když R43 vyvolává řadu let podobný rozruch jako přesun železničního nádraží, kvůli kterému se v říjnu uskuteční historicky první brněnské referendum, kritici R43 lidové hlasování vyvolat nechtějí. Protestních podpisů mají přitom dost; přes třicet tisíc. "Referendum by nebylo na místě. Není možné stavbu silnice R43 srovnávat s přesunem nádraží. Nádraží v obou polohách může splnit to, co se od něj očekává. Ale R43 je v každé variantě jiná, dotýká se jiných oblastí, musejí o ní rozhodovat odborníci," míní Pálková.

Aktivisté chystají o víkendu u Brněnské přehrady symbolickou blokádu R43 tím, že v místě, kudy by měla silnice vést, vystaví kresby.

(los)