Bosonožské zastupitelstvo nečekaně odvolalo starostu


Brno - Zastupitelé městské části Bosonohy na svém mimořádném zasedání odvolali starostu Petra Gabriela. Zároveň zvolili novou hlavu obce, dosavadního zastupitele Miroslava Sojku, a zavedli funkci druhého místostarosty, kterou bude zastávat Miroslava Jiaxisová. Pro odvolání hlasovalo devět z jedenácti zastupitelů včetně jeho spolustraníků a jednání sledovalo asi šedesát obyvatel Bosonoh.

Návrh na odvolání starosty podal zastupitel Richard Růžička. Hlavním důvodem byla podle něj nespokojenost zastupitelů s prací starosty a žádosti voličů o zlepšení situace. "Starosta často staví zastupitele do role pouhých posvětitelů jeho záměrů a iniciativ, přičemž na rozhodování zastupitelé nemají mnoho času, informací bývá k dispozici poskrovnu a na jejich ověření nebývá prostor," napsal Růžička.

Podle nové místostarostky Miroslavy Jiaxisové nespokojenost vyvrcholila vsouvislosti sprojednáváním stanoviska ke kontroverzní stavbě rychlostní silnice R43, která má vést právě přes Bosonohy. "V srpnu byla schůze k územní prognóze Jihomoravského kraje, kde se R43 projednávala. Náš starosta tam nebyl. Požádal také o vstup do svazku obcí podporujících R43, aniž se nás na to zeptal. Loni v červenci, když se na Ředitelství silnic a dálnic projednávalo křížení R43 s dálnicí, které se katastrofálně dotkne Bosonoh, nikdo ze zastupitelů o tom nevěděl. Tehdy jsme se ke stavbě mohli vyjádřit negativně, ale nedělo se nic, protože jsme o tom nevěděli," vypočítává Jiaxisová.

"Myslím, že ty důvody byly trochu jiné. Nikdy předtím členové zastupitelstva takovou námitku nevyjádřili. Zřejmě se během těch čtrnácti dnů od posledního zasedání zastupitelstva něco změnilo," reagoval Gabriel, který čtvrtečním rozhodnutím zastupitelů prakticky přišel o zaměstnání na radnici, kde působil deset let. Včera se vystěhoval ze své bývalé kanceláře a vrátil služební mobil. Co bude dělat dál, neví. "Budu mít víc času na rodinu a přátele," řekl pouze.

Jeho místo neprodleně zaujal Miroslav Sojka. Jaké kroky v řešení problémů s R43 podnikne, zatím neví. "Ještě předevčírem jsem ani nevěděl, že budu starostou, takže těžko přesně říct. Budu se ale snažit, aby veřejnost věděla víc než doteď a aby se R43 v našem katastru vůbec nestavěla," tvrdí Sojka.