Petice stavbu křižovatky nezastaví


Bosonohy - Stovky lidí z Bosonoh, Ostopovic a Troubska protestují proti výstavbě rychlostní silnice R43 a obrovské křižovatce, která má vyrůst za jejich domy. Podepsané petice, které předali na krajský úřad, jim ale zřejmě nebudou nic platné. Krajští radní jim vzkázali, že jejich nesouhlas nemůžou řešit.

"Jediný způsob, jak mohou své výhrady uplatnit, je připomínkové řízení při posuzování vlivu na životní prostředí, které již začalo. Mohou říci, že se bojí hluku či ohrožení životního prostředí. Podle jejich výhrad pak může být křižovatka upravena," řekl náměstek hejtmana František Polách. Trasa, která vede blízko vesnic, je podle komunálních politiků nejlepší možná a dávno zakreslená v platných územních plánech.

"Teprve z médií jsme se začátkem roku dozvěděli, že Bosonohy vstupují do svazku obcí podporujících výstavbu silnice R43. Začali jsme se o to zajímat a nakonec petici proti silnici podepsalo šest set místních. Radnice nás ale neinformovala o žádném projednávání trasy silnice," uvedla Marie Špačková ze sdružení Za ochranu kvality bydlení v Bosonohách, které vzniklo letos v dubnu.

Nejvíce místní zazlívají politikům na radnici, že je neupozornili na jednání o podobě mimoúrovňové křižovatky. "Starosta Petr Gabriel říkal, že se nic neděje a existuje spousta variant křižovatky. Projednávání konkrétní podoby křižovatky, které běželo od loňského podzimu, se nikdo z radnice nezúčastnil. Nevíme ale proč," dodala Špačková. Kvůli sporům o křižovatku ve čtvrtek zastupitelé starostu Gabriela odvolali.

(usj, avo)