Bosonožští odvolali starostu kvůli R43


Petice nemůže zastavit stavbu dálniční křižovatky

Brněnskou městskou částí Bosonohy otřásá spor, který připravil po deseti letech v čele radnice o místo starostu Petra Gabriela z ODS. Pro jeho odvolání zvedlo ruku devět zastupitelů z jedenácti.

Bosonohy - Novým bosonožským starostou zvolilo zastupitelstvo ve čtvrtek večer živnostníka Miroslava Sojku z ČSSD.Vaz bývalému starostovi Gabrielovi zlomila nespokojenost lidí, kterým se nelíbilo, jak je informoval o tom, že blízko jejich rodinných domů má vyrůst velká mimoúrovňová křižovatka dálnice D1 s plánovanou rychlostní silnicí R43.

"Gabriel včas neinformoval občany o tom, co se děje," řekl Sojka. Bývalý starosta ale tvrdí, že mu nikdo dříve neřekl, že je s jeho prací nespokojený. "Důvody mého odvolání považuji za zástupné. Podle mě jsou za ním neukojené osobní ambice některých lidí. Že jsem s nimi nekomunikoval, je jen záminka," tvrdí Gabriel.

Šest set podpisů

Bosonohy mají asi dva tisíce tři sta obyvatel, šest stovek z nich podepsalo petici proti výstavbě R43 hlavně proto, že jim vadí plánovaná dálniční křižovatka. Pod petici se připojili i lidé ze sousedních Ostopovic a Troubska, kterým se také nelíbí výstavba rychlostní silnice R43. Podepsané petice, které předali na krajský úřad, jim ale zřejmě nebudou nic platné. Krajští radní jim vzkázali, že jejich nesouhlas nemůžou řešit.

"Jediný způsob, jak mohou své výhrady uplatnit, je připomínkové řízení při posuzování vlivu na životní prostředí, které již začalo. Mohou říci, že se bojí hluku či ohrožení životního prostředí. Podle jejich výhrad pak může být křižovatka upravena," řekl náměstek hejtmana František Polách. Trasa, která vede blízko vesnic, je podle politiků nejlepší možná a dávno zakreslená v platných územních plánech.

O ničem jsme nevěděli

"Teprve z médií jsme se začátkem roku dozvěděli, že Bosonohy vstupují do svazku obcí podporujících výstavbu silnice R43. Začali jsme se o to zajímat. Radnice nás ale neinformovala o žádném projednávání trasy silnice," uvedla Marie Špačková ze sdružení Za ochranu kvality bydlení v Bosonohách, které vzniklo letos v dubnu. "Starosta Petr Gabriel říkal, že se nic neděje a existuje spousta variant křižovatky. Projednávání konkrétní podoby křižovatky, které běželo od loňského podzimu, se nikdo z radnice nezúčastnil. Nevíme proč," dodala Špačková.

(usj, avo)