Další bitva o R43 vzplála


Brno - Konfliktem, při němž moderátor téměř ztratil kontrolu nad diskusí, vyvrcholilo včera večer v brněnské čtvrti Bystrc jednání o doplněné verzi studie vlivu stavby rychlostní komunikace R43 na životní prostředí. Tvůrci dokumentace obyvatelům představovali novou verzi materiálu, který vychází zpozměněné podoby návrhu. Zářez, kterým má silnice procházet středem bystrckého sídliště, by měl podobu tunelu od nynější světelné křižovatky na Štouračově ulici až po úroveň restaurace Letadlo u Brněnské přehrady. Nad údolím Svratky by silnice přecházela mostem na úrovni hráze přehrady. "Jde o návrh, který reagoval na požadavky občanů a který pomůže minimalizovat vliv stavby na životní prostředí v Bystrci," poznamenal ředitel brněnské správy Ředitelství silnic a dálnic Jiří Rupp, sám obyvatel Bystrce.

"Řešení v Bystrci je pěkné, ale u nás se situace neřeší," konstatovala starostka sousední čtvrti Kníničky Jarmila Kubátová. Od většiny diváků zaznívaly návrhy smést celou stavbu ze stolu. Podle Jany Pálkové z občanského sdružení proti stavbě silnice nejsou ani nové informace úplné. "Dokumentace neřeší, že stavba změnila svůj význam. Bystrc má být úzké hrdlo na evropské dálnici se všemi důsledky pro Bystrc, Brno i okolí," tvrdí. "Přestože je přepracovaná, nebere v úvahu nejnovější informace,"dodal i její kolega Petr Firbas zKníniček. Ten v závěru jednání dokonce převzal mikrofon a začal projektanta, zpracovatele studie i ředitele Ruppa za potlesku přítomných obyvatel doslova vyslýchat. Moderátor nakonec jen s velkým úsilím dosáhl, aby diskusi uzavřel.

Dnes se má k dokumentaci vlivu na životní prostředí vyjádřit i bystrcké zastupitelstvo. "Musíme zformulovat stanoviska, oddělit názory na R43 jako takovou a vyjádřit výhrady k této analýze," tvrdí starosta Svatopluk Beneš. Sám například vyjádřil pochybnost nad formulací, v níž autor studie naznačuje, že závěry jsou správné za předpokladu správných vstupních dat. "On by měl být tím, kdo je správnost těchto dat schopen posoudit,"dodal. Někteří bystrčtí zastupitelé připouštějí, že nové návrhy již řeší velkou část jejich původních připomínek.

Definitivní rozhodnutí o R43, která má v první etapě spojit dálnici D1 na silnici I/43 u Lipůvky, učiní krajští zastupitelé při schvalování krajského územního plánu.

Miloš Šenkýř