Křižovatka vyvolala hnutí odporu


Bosonohy - Strach z obří mimoúrovňové křižovatky zburcoval obyvatele Bosonoh. V pátek večer se jich několik stovek sešlo, aby se domluvili, jak zabránit uvažované stavbě křižovatky dálnice D1 a rychlostní silnice R43 za svými humny.

Komunikace R43 zatím neexistuje, hovoří se o několika možnostech, kudy má vést. Silničáři spolu s úřady prosazují takzvanou bystrckou variantu, a ta by zasáhla i Bosonohy. „Chtějí nám tady postavit patrovou křižovatku, po které by projížděly kamiony a spousta aut. Už teď máme problémy se znečištěním ovzduší, s hlukem z dálnice. V noci nemohou lidé, kteří bydlí poblíž, ani otevřít okno. Kvůli hluku by neusnuli. To se znásobí,“ míní Marie Špačková z občanského sdružení Za ochranu kvality bydlení v Bosonohách. Sdružení chce, aby R43 vedla v trase Boskovické brázdy, čímž by se Bosonohám vyhnula.

Ředitelství silnic a dálnic ale prosazuje bystrckou variantu. „Vychází nám jako nejvýhodnější. Co se týče mimoúrovňové křižovatky, nejsou ještě hotovy její plány. Stavba by stejně musela odpovídat hygienickým předpisům a měla by protihlukové prvky, ochranné zdi,“ říká šéf brněnské správy Ředitelství silnic a dálnic Jiří Rupp.

Občanské sdružení viní bosonožskou radnici z toho, že před lidmi záměr stavět křižovatku zatajila. „Není to pravda, informace visely na úřední desce. Udělali jsme všechno, co jsme udělat měli,“ tvrdí tajemnice úřadu Dana Škarvadová.

(los)