Jedni chtějí, druzí nechtějí. Záleží, kdo kde bydlí.


Anketa

Brno - Odpůrci a zastánci rychlostní komunikace R43 se dělí přesně na dvě skupiny podle místa svého bydliště. Zatímco obyvatelé Brna-Bystrce jsou proti, protože by silnice vedla v blízkosti jejich obydlí, lidé z Kuřimi a dalších obcí ležících na stávajícím tahu na Svitavy věří, že kolem jejich domů tolik aut jako nyní jezdit nebude.

Zdeňka Mlýnková, 50 let, prodavačka, Brno-Bystrc:
Žádný přínos to mít nebude. Bydlíme blízko a nelíbí se mi, že by taková velká silnice měla vést kolem přehrady, což je vlastně rekreační oblast.

Gritzová Radka, 39 let, jeřábnice, Lažany:
Určitě by bylo lepší, kdyby se na Svitavy jezdilo jinudy než přes naší obec. Ten provoz tady je hodně velký, často ani nejde přejít silnici. Byla bych klidnější i kvůli dětem.

Jana Vaníčková, 64 let, důchodkyně, Brno-Židenice:
Pokud R43 ulehčí dopravní situaci v Židenicích, vřele s její výstavbou souhlasím. My bydlíme přímo u čtyřproudé silnice a jsme v tíživé situaci. Když otevřeme okna bytu, v místnostech se neslyšíme. Praskají nám i skla, všechno se tím provozem třese. Už dříve nám slibovali zlepšení, ale pořád se nic neděje.

Petr Boleslav, 41 let, středoškolský učitel, Lipůvka:
Myslím, že vybudování R43 bude mít své klady i zápory. Určitě to ulehčí dopravní situaci v Lipůvce, protože je provozem hodně zatížená. Hlavně ve všední den po obědě je největší špička. Všechna auta, která míří na Svitavy a na Hradec Králové, nemůžou jet jinudy než přes naši obec. Na druhé straně jsou ale kolem hlavní silnice restaurace a obchody, které jsou částečně závislé na provozu. Těm by to mohlo přitížit.

Kateřina Langeová, 37 let, účetní, Brno-Bystrc:
Pro nás to určitě žádný přínos mít nebude. Nejsme pro, byli bychom rádi, kdyby R43 vedla raději přes Ostrovačice. V Bystrci by se zbytečně zlikvidovala klidná zóna okolo přehrady.

Jaromír Černohubý, 70 let, správce konkurzní podstaty, Kuřim:
Myslím, že R43 ulehčí dopravě v Kuřimi, to každý očekává. A pak, každé zrychlení čtyřproudou komunikací je přínosem.

Blažena Poncová, 57 let, právnička, Závist:
Všichni na to čekáme. Silnice na Svitavy, u které bydlíme, je strašně přetížená. Často čekáme i deset minut, než můžeme bezpečně přejít.