Spornou silnici má protlačit zákon


Pokud poslanci návrh schválí, rozhodování o R43 a dalších tazích v kraji bude rychlejší

Brno - Několikaletý boj, zda stavět, či nestavět rychlostní silnici R43 severně od Brna, ale i další důležité tahy na jihu Moravy, vstoupí v příštím týdnu do klíčové fáze.
Poslanci budou projednávat nový zákon o výstavbě dálnic a rychlostních silnic. Kromě R43 vyjmenovává také silnici R52 mezi Pohořelicemi, Mikulovem a hranicí s Rakouskem a R55 mezi Starým Městem a křižovatkou s dálnicí D2 v Břeclavi.
"Zákon má ulehčit výstavbu strategických dopravních cest," vítá jej náměstek brněnského primátora Petr Zbytek. "Je v principu špatný. Usilujeme o to, aby nebyl v této podobě přijatý," protestuje naopak Martin Ander, šéf brněnské ekologické organizace Hnutí Duha.
Návrh zákona vyjmenovává konkrétní dálnice a rychlostní silnice a řadí je mezi veřejně prospěšné stavby. To by mimo jiné znamenalo, že stát může vyvlastnit pozemky, jichž se stavba dotýká. Pokud by zákon Poslaneckou sněmovnou prošel beze změny, umožnil by také třeba zkrátit veškerá správní řízení na polovinu času. Proti návrhu protestují hlavně ekologičtí aktivisté. "Zkrácení všech lhůt na polovinu ztíží obcím prostudovat shromážděné podklady a sestavit kompetentní vyjádření," píše se v dopise, který všem poslancům rozeslalo občanské sdružení Občané Brna proti stavbě rychlostní komunikace R43. Naproti tomu více než třicet obcí sdružených ve Svazku obcí pro výstavu rychlostní komunikace R43 nový zákon vítá.

Uvažované stavby ve veřejném zájmu:
* R43 - mezi křižovatkou s D1 v Troubsku, Kuřimí a křižovatkou s R35 v Linharticích
* R52 - mezi Pohořelicemi, Mikulovem a státní hranicí s Rakouskem
* R55 - mezi křižovatkou s R35 v Olomouci a Přerovem a mezi křižovatkou s D1 v Hulíně, Otrokovicemi, Starým Městem a křižovatkou s D2 v Břeclavi

R43 v zákoně: ano, či ne?
Brněnský aktivista: NE
Starosta Boskovic: ANO

Foto: FRANTIŠEK SIVERA: "Určitě by to zjednodušilo veškerá řízení nutná ke stavbě této komunikace. Většina pozemků na trase už sice státu patří, ale určitě by to vše urychlilo, a o to nám jde." (Boskovice jsou členem Svazku obcí pro výstavbu rychlostní komunikace R43.)
FOTO: MAFA - MONIKA TOMÁŠKOVÁ

Foto: MARTIN ANDER: "Zákon je v principu špatný, nic neřeší a nejde po příčině problémů. Fixoval by silnici do jedné trasy, která je navíc nevhodná a stojí proti ní více než třicet tisíc lidí podepsaných pod peticí proti výstavbě R43." (Ander je šéfem Hnutí Duha, které patří mezi odpůrce navrhované trasy silnice R43.)
FOTO: JAROSLAV ŠVANDA