Severozápadní Brno volá po rychlostní silnici


Co nejrychleji začít s výstavbou rychlostní komunikace R43 v úseku mezi Brnem a Černou Horou - podle varianty označené jako D - takové je stanovisko kolegia starostů deseti obcí a brněnských městských částí ležících na severozápadním okraji města.

Hlasování dopadlo 10:1, zdržela se jen radnice v Brně-Ivanovicích. "Starostové či místostarostové považují urychlené vybudování komunikace R43 za jediné řešení, které umožní zklidnění katastrofální dopravní situace na silnici I/43 mezi Brnem a Černou Horou a neúnosné dopravní zátěže v městě Kuřimi na silnici první třídy ve směru na Tišnov," sdělil Právu tiskový mluvčí Městského úřadu Kuřim Drago Sukalovský. Varianta D je v souladu s územním plánem a Ředitelství silnic a dálnic již má zpracovány podklady pro územní rozhodnutí. Zatím ale není ještě definitivně rozhodnuto o stavbě, ostatně proti "déčku" existuje silný odpor v Brně-Bystrci, kde by rychlostní silnice měla vést jen pár metrů od paneláků. Uvažovaná varianta zahloubení vozovky, aby se omezil hluk i exhalace, je příliš nákladná. První muži radnic Brna-Komína, Řečkovic, Žabovřesk, Medlánek a také z Kuřimi, České, Závisti, Lipůvky, Lažan a z Milonic tedy podpořili variantu, která povede po trase tzv. Hitlerovy dálnice, na samém okraji Brněnské přehrady. Jejich stanovisko je také motivováno odmítáním varianty F1. Vedla by tunelem pod kopcem Holedná (musel by se teprve razit), pak dál přes řeku Svratku kolem komínského lomu směrem na útulek pro opuštěná zvířata v Bystrcké ulici, dále na severní okraj Medlánek a pak dále do tunelu, který by vyúsťoval v Ivanovicích u zástavby rodinných domků. "Naše podpora variantě D vyjadřuje úsilí o co nejrychlejší zahájení stavby," ujistil Sukalovský. Řekl také, že varianta F1 není připravena, její případná realizace by stavbu odložila až o 5-6 let, přičemž by nebylo beze zbytku vyřešeno odlehčení silnice I/43 mezi Brnem a Černou Horou. Také Kuřim již má ve svém územním plánu variantu D. Odmítaná F1 by bezprostředně lemovala jejich zónu bydlení, "déčko" povede kolem jejich města z druhé strany. Proti oběma variantám protestuje Hnutí Duha i některá občanská sdružení.

(Na snímku - Varianta D plánované rychlostní komunikace R43 by měla procházet panelovou zástavbou městské části Brna–Bystrce).

Jan Trojan