R43: starostové chtějí Hitlerovu trasu


Kuřim, Brno - Kontroverzní rychlostní komunikace R43 spojující Brno s Černou Horou má další zastánce. Zástupci deseti městských částí Brna a obcí v jeho okolí včera v Kuřimi podpořili variantu označenou písmenem D. Ta má vést po trase takzvané Hitlerovy dálnice, tedy v bezprostřední blízkosti brněnské přehrady.

"Pro variantu D už máme zpracované podklady pro územní rozhodnutí. Je v souladu se schváleným územním plánem," komentovala postoj představitelů Kuřimi, Brna-Komína, Brna-Řečkovic, Brna-Žabovřesk, Brna-Medlánek, České, Závisti, Lipůvky, Lažan a Milonic Jana Solarová z Ředitelství silnic a dálnic.

V jednání z řady původně uvažovaných variant je i trasa F1, která se přehradě vyhýbá. Tu doporučilo k rozpracování ministerstvo životního prostředí. Ani s jedním návrhem nesouhlasí ekologové. "Zatím neexistují srovnatelná posouzení obou variant. Nadále trváme na tom, aby posouzením prošla i varianta šetrná - nestavět R43 jako čtyřpruh, ale vybudovat opatření, která napomohou odlehčení centra města," uvedl Martin Ander z Hnutí Duha. Podobný názor má i sdružení Občané Brna proti R43 v trase Kuřim-Troubsko. "Ani jedna varianta neodpovídá cílovému významu. Tím je tranzitní mezinárodní doprava a ta nepatří na území města," doplnila Jana Pálková ze sdružení.

Na podporu plánu vyloučit rychlostní komunikaci z Brna vznikla petice. V současné době ji podepsalo téměř 32 tisíc lidí.

(ona)