Další rozvoj brzdí trasa R43


Brno - Bystrc, ležící na severozápadním okraji města Brna, je co do rozlohy největší brněnskou městskou částí. Místní obyvatelé ji rozdělují na dva velké samostatné celky - novou a starou část. Novou část, která se rozkládá na západ od Staré dálnice, tvoří především panelové domy. Snaha oživit panelové sídliště naráží na problémy s plánovací dokumentací. Zastupitelstvo městské části se již několik let nemůže shodnout se záměry územního plánování města Brna. Mezi otevřené problémy se řadí zejména budoucnost trasy rychlostní komunikace R43, na které vázne celé dopravní napojení. Petici proti stavbě R43 v bystrcké trase podepsalo více než třicet tisíc občanů, což je nejvyšší počet podpisů, který se v České republice pod peticí žádající řešení dopravního problému sešel.

Dominantou staré části, jež je položená u toku řeky Svratky, je náměstí 28. dubna s kostelem sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty. V budově základní školy, která byla s církevní památkou po mnoho let stavebně spojena, však již nahradili žáky a učitele bystrčtí radní. Ti mají z vrchních pater zrekonstruovaného objektu v těsné blízkosti kostela výhled na dochované staré uličky vybíhající z náměstí a připomínající bohatou historii.

Na druhém břehu řeky Svratky se nachází ulice U Zoologické zahrady. Je jen málo Brňanů, kteří jí alespoň jednou neprošli. Na jejím konci směrem ke Kníničkám je totiž hlavní vstup do brněnské zoologické zahrady. Od roku 1953, kdy byla otevřena, ji navštívilo přes dvanáct milionů lidí. V průměru tak Zoo Brno navštěvuje každým rokem bezmála čtvrt milionu zájemců. Nejen zbytky přirozeného lesního porostu a zvířecí expozice na Mniší hoře lákají do brněnské čtvrti Bystrc tisíce návštěvníků.

Jen o pár stovek metrů dále, ve směru proti proudu řeky Svratky, se nachází hráz dominanty Bystrce - Brněnské přehrady. Přestože lokalita ztrácí kvalitou vody v nádrži na lesku, krásnou okolní přírodou stále patří mezi nejvyhledávanější brněnské oblasti k relaxaci. Na skalnatém ostrohu nad Brněnskou přehradou se pak tyčí jeden z nejstarších a největších moravských hradů - Veveří. Jestliže v posledních letech počty návštěvníků pláží přehrady rapidně klesají, prostory středověkého hradu ožívají. Interiéry, kterým byla v minulosti věnována pouze minimální péče, navštívilo jen za letošní rok přes třicet tisíc lidí.