Někteří Brňané opět protestovali proti R43


Brno-Bystrc - Transparenty s hesly Ne rekreaci u R43 či s informací, že příchozí k přístavišti Brněnské přehrady právě křižují dálnici, vyvěsili v sobotu i v neděli lidé z brněnského sdružení nazvaného Občané Brna proti stavbě rychlostní komunikace R43 v trase Kuřim - Troubsko. V době symbolické blokády měli zájemci možnost podepisovat také petiční archy, a vyjádřit tak svůj nesouhlas s chystanou stavbou.

"V tomto místě by byla křižovatka, kde by se napojoval přivaděč, který by vedl kolem řeky do Pisárek. Chceme lidi upozornit, že zde hrozí odříznutí Brna od rekreační zóny přehrady. Prostor od tramvajové zastávky k přístavišti, kde je největší korzo, by zabrala křižovatka. Přístup k přehradě je plánován od současné konečné na Rakovci, tedy od sídliště by se podcházelo podchodem pod dálnicí," popisovala Jana Pálková z občanského sdružení.

Organizátoři akce se ale nesetkávali jen s pozitivními ohlasy, museli čelit i výtkám okolojdoucích. "To, co tady děláte, je úplná blbost. Brno je zacpané, Stará osada trpí hlukem. Vy jako zelení byste si měli dát podmínky, aby komunikace byla zakopaná v zemi, aby kolem ní byly ochranné valy. Ve Vídni jedete kolem prosklené zdi a za ní se rekreují lidi, to stejné ve Švýcarsku. Vy musíte prosadit, aby dálnice byla ekologická, ale dopravu v Brně je potřeba vyřešit," rozčiloval se muž na kole, který se představil jako Karel Novák z Brna-Žabovřesk.

Zatímco někteří Brňané se už poněkolikáté snaží stavbu rychlostní komunikace zablokovat, starostové obcí na sever od Brna mají opačný názor. Chtějí, aby stála a dalo se po ní jezdit co nejdříve. Proto letos založili sdružení obcí, které má za urychlení stavby lobbovat. Podle starostů totiž nová komunikace nejen zlepší spojení s Brnem, ale může do jejich obcí přilákat nové investory.