Kvůli silnici R43 založily obce z Boskovicka svazek


Boskovice - Čtyřiadvacet měst a obcí z Boskovicka a Svitavska podepsalo zakladatelskou smlouvu nového Svazku obcí pro výstavbu rychlostní komunikace R43. Dalších víc než deset obcí projevilo zájem o vstup, musí jej však ještě schválit jejich místní zastupitelstva.

„Hlavním úkolem bude urychlit dostavbu této silnice, a to tak, že se budeme snažit zmapovat situaci s pozemky a také společně lobbovat u poslanců,“ přiblížil starosta Boskovic František Sivera. Poznamenal, že v některých úsecích, kudy má rychlostní komunikace vést, jsou významné krajinné prvky, což bude nutné také ještě dořešit. „Potřebujeme také, aby trasa komunikace byla podchycena v územních plánech obcí. Záležet bude také na uspořádání kolem silnice, budeme hledat možnosti, jak k ní přitáhnout podnikatelské aktivity,“ dodal Sivera.

Starostové už v minulosti několikrát upozorňovali na velmi špatný stav silnic zejména na Velkoopatovicku a Jevíčsku, požadovali, aby se silnice začala stavět od severu, a tím se dopravní obslužnost v této části jižní Moravy a Pardubicka zlepšila.

(iš)