Bouře v Bystrci


Doslova narvaný sál bystrckého Společenského centra bouřil při veřejném slyšení studie vlivu R43 na životní prostředí, tzv. EIA. Bouřil nesouhlasem a nic nepomohla přítomnost náměstka primátora P. Zbytka.

Zatímco odborníci představovaní ing. Wendscheovou z Útvaru hl. architekta a zpracovatelé studie pod vedením ing. A. Mertla se snažili obhájit svůj názor o vhodnosti vedení R43 středem Bystrce ve stopě staré Hitlerovy dálnice, jejich oponenti M. Ander z NESEHNUTÍ, J. Pálková z bystrckých občanských sdružení a další občané poukazovali na pochybení, kterých se podle nich autoři studie dopustili. Zejména se oponentům nelíbilo, že některé varianty trasy dálnice byly apriori z posuzování vypuštěny, že posuzována byla jen první etapa stavby a nikoliv celá R43 a že některé argumenty zněly neobjektivně – například ten o potřebě chránit zahrádkářské kolonie v Medlánkách, zatímco ty v Bystrci a v Kníničkách budou obětovány. Naopak z vystoupení představitelů města bylo zřejmé, že studie řekla přesně to, co si oni přáli slyšet. Studii ve svém závěrečném vystoupení podpořil i bystrcký starosta Beneš (ODS), který litoval, že záležitost byla zpolitizovaná, a nepřímo pozval přítomné na zasedání bystrckého zastupitelstva 17. 4. od 16 hod., kde bude projednáváno stanovisko zastupitelstva ke studii o vlivu R43 na životní prostředí. Naopak přítomní odborníci se vždy, když se při argumentaci dostali do úzkých, odvolávali na politické rozhodnutí o vedení R43 Bystrcí, které je pro ně závazné.

Připomínáme, že Naše noviny před časem jako jediné podrobně představily posuzovanou studii vedení R43 Bystrcí (zahloubenou a překrytou v prostoru hráze), doprovodily ji autorizovanými stanovisky zpracovatelů a nakonec se v náhodném průzkumu veřejného mínění dotázaly bystrckých občanů na jejich mínění. Odpověď byla tehdy stejná jako dnes – kategorické NE.

Co nyní mohou bystrčtí občané dělat, aby jejich nesouhlas nevyzněl naprázdno? Jak řekl M. Ander, mohou se zapojit do práce občanských sdružení a hlavně sledovat práci svých zastupitelů, snažit se je oslovit a přesvědčit, aby jednali v jejich zájmu.

První příležitost k tomu bude na zmíněném zasedání bystrckého zastupitelstva, které je veřejné a tedy dostupné každému. Podle nového jednacího řádu mohou sdělit své mínění zastupitelstvu občané Bystrce nebo majitelé nemovitostí v Bystrci pokud se před schůzí písemně přihlásí a uvedou své jméno, adresu a bod programu. Hovořit mohou na počátku jednání ve zvláštním bloku a pak před projednáváním dotyčného bodu. V průběhu jednání a diskuse již přihlášený občan nárok na slovo nemá. Délka jeho projevu je omezena 4 minutami. Proto je nutné se na jednání dobře připravit, hovořit hlasitě aby bylo vůbec ve velkém sále slyšet, hovořit stručně a jasně a hlavně se obrnit trpělivostí, protože jednání bývá zdlouhavé.

Některé signály však nasvědčují, že může dojít k pokusu o zmanipulování. Podle materiálů z bystrcké Rady mají zastupitelé dostat materiály tzv. na stůl – tedy těsně před jednáním, takže nebudou mít čas se s nimi důkladně seznámit a vlastně ani čas si je pořádně přečíst.

Zastupitelstvo se také může pokusit omezit účast občanů nepřímo nedostatkem míst v sále pro publikum, zařazením bodu na konec jednání či odložením projednávání na příští jednání zastupitelstva. Občané se naproti tomu mohou bránit tím, že vystoupí hned na počátku jednání, že se všichni písemně přihlásí do diskuse a že na jednání zůstanou až do konce, aby na vlastní oči viděli, kdo jak hlasoval.

Podstatné totiž je, že schvalovat stavbu R43 bude v dalším kroku zastupitelstvo, které vzejde z podzimních komunálních voleb. A v něm mohou sedět jiní lidé, kteří budou mít na R43 jiný názor. Možnost zvolit si na radnici takové lidi budou bystrčtí zcela jistě mít. Ostatně – důvodů pro obměnu vedení bystrcké radnice je víc, nejen R43.


V. Mlčoch